associate degree

Het groeiende belang van Associate Degrees

De uitval onder studenten die van het mbo naar het hbo doorstromen blijft hardnekkig hoog: ongeveer één op de vijf stopt binnen het eerste jaar. Voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is dat minder zorgwekkend dan het lijkt, omdat mbo’ers momenteel zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. Studenten die willen verdienen echter een kans op een succesvolle doorstroom, zegt ook Vereniging Hogescholen. Zeker als er alternatieven zijn die de kans op studiesucces vergroten – zoals de associate degree (Ad).

Wat is een Associate Degree?

Een Associate Degree is een tweejarige hbo-opleiding die qua niveau tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in zit. Het programma is praktijkgericht en biedt mbo-studenten een toegankelijke doorstroommogelijkheid naar het hbo. Daarmee verlaagt het de drempel voor studenten die zich verder willen ontwikkelen, maar (nog) geen vierjarige bacheloropleiding willen volgen.

Effectieve brug tussen mbo en hbo

In de praktijk blijkt een Ad steeds relevanter. De Vereniging Hogescholen (VH) en roc’s werken actief aan een landelijk dekkend aanbod van Associate Degrees, juist om de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren. Uit onderzoek blijkt bovendien dat studenten die een Ad volgen, vaker hun opleiding succesvol afronden dan mbo’ers die direct aan een hbo-bachelor beginnen. De Ad speelt hiermee een belangrijke rol in het terugdringen van studie-uitval én het vergroten van arbeidsmarktkansen.

Onderzoek als fundament voor onderwijskwaliteit

Om de doelmatigheid en effectiviteit van (nieuwe) Associate Degree-opleidingen goed in kaart te brengen, voert Lexnova doorgaans een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek uit. Dit bestaat onder andere uit:

  • Vooronderzoek en deskresearch, waarbij we relevante beleidsdocumenten, arbeidsmarktontwikkelingen en bestaande opleidingsaanbod analyseren;
  • Interviews met werkgevers, om direct inzicht te krijgen in de behoeften, verwachtingen en ervaringen vanuit de praktijk;
  • Een werkgeversenquête, die breder peilt welke competenties en profielen gevraagd zijn in de sector;
  • Een instroomenquête, gericht op potentiële studenten, om hun motivatie, achtergrond en opleidingskeuzes te begrijpen;
  • Een vacatureanalyse, waarmee we actuele arbeidsmarktdata koppelen aan opleidingsprofielen en kansrijke richtingen.

Deze aanpak levert diepgaand inzicht op in de maatschappelijke behoefte aan een opleiding en de haalbaarheid ervan. Daarmee ondersteunt Lexnova onderwijsinstellingen bij het maken van strategische en onderbouwde keuzes rondom Associate Degrees.

Toenemende behoefte aan trajecten als een Associate Degrees

Lexnova blijft dit onderwerp nauwgezet volgen en draagt met verdiepend onderzoek bij aan beleidsvorming, onderwijsinnovatie en strategische keuzes binnen onderwijsinstellingen. Onze inzichten ondersteunen onderwijsprofessionals en beleidsmakers in het maken van toekomstbestendige beslissingen.

Heeft u hulp nodig?