
Universiteiten verzetten zich tegen Toets Anderstalig Onderwijs (TAO)
Deze week kwam het nieuws naar buiten dat universiteiten zich keren tegen de verplichte Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) zoals voorgesteld in het wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB). Ze vinden de TAO onwerkbaar, te rigide en administratief belastend, zonder dat het bijdraagt aan de kwaliteit of toegankelijkheid van het onderwijs.
Eigen alternatief TAO hoger onderwijs
De TAO zou de meerwaarde van internationalisering ondermijnen en leidt tot onzekerheid onder studenten en medewerkers, waardoor Nederland internationaal talent misloopt. Universiteiten komen daarom zelf met een naar eigen zeggen werkbaar alternatief:
- De instroom van internationale studenten gerichter sturen.
- Meer onderwijs in het Nederlands aanbieden.
- Een numerus fixus instellen voor Engelstalige varianten van opleidingen zoals Psychologie en Economie.
- Bestaande opleidingen vrijwaren van de verplichte TAO.
Een harde voorwaarde voor deze eigen aanpak is dat de TAO niet geldt voor bestaande opleidingen, maar alleen voor nieuwe. Ze doen een oproep aan de politiek om de TAO uit het huidige wetsvoorstel te schrappen of aan te passen.
Een werkbare en toekomstbestendige oplossing
Als onderzoeksbureau volgen we deze ontwikkelingen op de voet. De uitkomst van dit debat zal bepalend zijn voor de toekomst van internationalisering in het hoger onderwijs. Wat de beslissing ook wordt, wij pleiten voor een werkbare en toekomstbestendige oplossing. Eén die recht doet aan de kwaliteit van het onderwijs en aansluit bij de behoeften van universiteiten, hogescholen en studenten.
Recent nieuws

HBO-Monitor 2024: Hbo’ers hebben ijzersterke positie op de arbeidsmarkt

Provincies steunen universiteiten in debat over Toets Anderstalig Onderwijs

Waar zijn de studenten gebleven?
