
Provincies steunen universiteiten in debat over Toets Anderstalig Onderwijs
Enkele weken geleden schreven we een artikel over de weerstand van universiteiten tegen de verplichte Toets Anderstalig Onderwijs (TAO), zoals voorgesteld in het wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB). Inmiddels hebben acht provincies hun steun geuit naar de plannen van universiteiten om zelf de instroom van internationale studenten te reguleren. Friesland, Drenthe, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant roepen het kabinet op om de regelgeving aan te passen zoals universiteiten dat voorstellen.
Balans tussen internationalisering en regionale behoeften
De Wet Internationalisering in Balans (WIB) en de bijbehorende Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) zijn bedoeld om de instroom van internationale studenten te reguleren in de hoop daarmee de druk op huisvesting en voorzieningen in studentensteden te verminderen. De TAO bepaalt daarom of een opleiding in een andere taal dan het Nederlands mag worden aangeboden. Universiteiten vinden de TAO echter onwerkbaar omdat het de meerwaarde van internationalisering zou ondermijnen. Daarnaast zijn ze bang dat het zal leiden tot onzekerheid onder studenten en medewerkers, waardoor Nederland internationaal talent misloopt. Ze willen daarom onder andere een numerus fixus instellen voor bepaalde Engelstalige opleidingen en de Nederlandse taalvaardigheid van internationale studenten en medewerkers verbeteren. In ruil daarvoor pleiten ze voor het schrappen van de TAO, die hen verplicht toestemming te vragen voor volledig Engelstalig onderwijs.
De provincies steunen dit plan, omdat zij vrezen dat de toets waardevol Engelstalig onderwijs in gevaar brengt. Volgens hen zijn internationale studenten belangrijk voor de regionale economie en een oplossing voor arbeidsmarktkrapte in sectoren waarin Nederland internationaal een sterke positie heeft. De steun van de acht provincies aan de universiteiten benadrukt de noodzaak van een gecontroleerde instroom van internationale studenten. Door deze gecontroleerde stroom wordt er ook geen afbreuk gedaan aan de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. De discussie over de TAO en de bredere kwestie van internationalisering blijft daarmee volop in beweging.
Inzichten door onderzoek op maat
Bij Lexnova zijn we gespecialiseerd in macrodoelmatigheidsonderzoek binnen de onderwijssector en kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan de optimalisatie van de maatregelen rondom internationalisering. Onze diepgaande analyses en multidisciplinaire aanpak verschaft objectieve inzichten die ingezet kunnen worden voor het evalueren van onderwijsprogramma’s en het optimaliseren van onderwijsprocessen op basis van maatregelen zoals de TAO.
Als onderzoeksbureau in de onderwijssector volgen we deze ontwikkelingen dan ook op de voet. Wat de beslissing van het kabinet ook wordt, wij pleiten voor een werkbare en toekomstbestendige oplossing die zowel de belangen van universiteiten en provincies als de behoeften van studenten en de arbeidsmarkt in evenwicht houdt.
Kunnen wij u van dienst zijn?
Wilt u meer weten over de Wet internationalisering in balans (WIB), onze onderzoeksaanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Gert Blekkenhorst via gert.blekkenhorst@lexnova.nl en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 313 11 33.
Recent nieuws

HBO-Monitor 2024: Hbo’ers hebben ijzersterke positie op de arbeidsmarkt

Waar zijn de studenten gebleven?

De Staat van het Onderwijs benadrukt het belang van onderzoek in het onderwijs
