MarktonderzoekOnderwijsHogescholen
Hogeschool Van Hall Larenstein

Arbeidsmarktonderzoek voor de Ad Bos- en Natuurbeheer

Hogeschool Van Hall Larenstein ontving een positief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) voor het starten van de nieuwe associate degree-opleiding Bos- en Natuurbeheer. Dit is een belangrijke stap richting het aanbieden van een praktijkgerichte opleiding die aansluit op urgente maatschappelijke en ecologische opgaven. Lexnova mocht deel uitmaken van dit proces door het uitvoeren van een arbeidsmarktonderzoek.

De uitdaging: arbeidsmarktonderzoek naar de behoeften

Voor de aanvraag bij de CDHO was het voor HVHL van essentieel belang om inzichtelijk te maken dat er voldoende vraag bestaat naar afgestudeerden van deze nieuwe opleiding. De centrale vraag in het onderzoek luidde dan ook:

“Hoe groot is het arbeidsmarktpotentieel van de Ad Bos- en Natuurbeheer volgens werkgevers?”

Kwantitatief onderzoek onder werkgevers

Lexnova voerde een online enquête uit onder werkgevers die actief zijn in onder meer terreinbeheer, ecologisch advies en overheidsorganisaties. In het onderzoek werd gevraagd naar hun behoefte aan afgestudeerden, de wens tot bij- of opscholing van huidig personeel, hun beoordeling van het opleidingsprofiel en hun visie op eventuele concurrerende opleidingen.

De resultaten van het arbeidsmarktonderzoek

De resultaten van het onderzoek laten een overtuigend beeld zien. Een overgrote meerderheid van de werkgevers (85%) gaf aan het opleidingsprofiel (zeer) aansprekend te vinden. Werkgevers waarderen met name de combinatie van theorie en praktijk, de aansluiting op actuele ontwikkelingen en het duidelijke beroepsgerichte uitstroomprofiel.

Meer dan de helft van de respondenten (51%) verwacht binnen twee jaar behoefte te hebben aan medewerkers met deze opleiding. De jaarlijkse geschatte behoefte ligt tussen de 47 en 129 nieuwe medewerkers, met veelgevraagde functies zoals terreinbeheerder, medewerker ecologisch advies, monitoring en voorlichting.

Werkgevers gaven daarnaast inhoudelijke feedback op de opleiding. Ze benadrukken het belang van soortenkennis, ecologische expertise, communicatieve en schriftelijke vaardigheden, en kennis van wet- en regelgeving. Ook pleiten ze voor het opnemen van praktijkstages. GIS-vaardigheden, stakeholdermanagement en projectmatig werken worden eveneens als belangrijke onderdelen genoemd.

“Zeer praktische opleiding die gericht lijkt te zijn op de daadwerkelijke markt.”
— Werkgever uit de sector ecologisch advies

Tot slot bleek uit het onderzoek dat 33% van de werkgevers alternatieve opleidingen kent, zoals toegepaste biologie, milieukunde en wildlife management. Toch wordt de Ad Bos- en Natuurbeheer gezien als uniek, vooral vanwege het praktijkgerichte karakter en de directe toepasbaarheid in het werkveld.

Onderbouwing voor succesvolle opleidingsaanvraag

Het onderzoek leverde Hogeschool Van Hall Larenstein een gedegen en evidence-based onderbouwing voor de aanvraag bij de CDHO. De opleiding sluit aantoonbaar aan op ontwikkelingen in het werkveld en voorziet in een actuele behoefte aan goed opgeleide professionals in het natuur- en ecologiedomein.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over arbeidsmarktonderzoek, onze onderzoeksaanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Mick Willems en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).

Heeft u hulp nodig?