Onderzoek naar LLO onderwijs voor Hanzehogeschool

De Academie voor Gezondheidsstudies van Hanze is bezig haar bacheloropleidingen te flexibiliseren en moduleren. Voor de bachelor Voeding en Diëtetiek is dit al gerealiseerd. Studenten kunnen makkelijker zelf hun route bepalen binnen opleidingen, zodat zij zich bijvoorbeeld volledig kunnen richten op het worden van diëtist of leefstijlcoach. De academie overweegt om meer deeltijdvormen toe te voegen aan het opleidingsaanbod. Een van de onderliggende redenen voor het mogelijk toevoegen van deze opleidingsvormen is dat de instroom bij een aantal opleidingen terugloopt, terwijl in de zorg juist personeelstekorten zijn. Nieuwe deeltijd- en overige Leven-Lang-Ontwikkelen (LLO) opleidingen dragen bij aan het oplossen van deze tekorten en passen bij ontwikkelingen binnen het onderwijs. Daarom heeft de Academie Lexnova gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken voor opleidingsvormen die passen bij LLO. Specifiek gaat het om de bacheloropleidingen Voeding en Diëtiek, MBRT en Ergotherapie.

Opzet van het onderzoek naar LLO onderwijs

Het doel van het onderzoek was om inzicht te verkrijgen in de behoefte aan deeltijd- en LLO-onderwijs voor de Academie voor Gezondheidsstudies. In het bijzonder was het van belang om te weten te komen of de drie opleidingen ook in deeltijd- en/of duale vorm of via modulair onderwijs (LLO) aangeboden kunnen worden. De Academie wilde graag een antwoord op de volgende vragen: 

  1. Hoeveel instroom is er te verwachten in deze deeltijdopleidingen? En vanuit welke doelgroepen is deze instroom afkomstig? 
  2. Hoe kijkt men aan tegen duale vormen en hoe groot is deze behoefte? 
  3. In hoeverre kannibaliseert deze deeltijd/duale instroom de reeds bestaande instroom? 
  4. Welke trends spelen er op het gebied van deeltijd/duale opleidingen (welke behoeften hebben potentiële deeltijdstudenten als het gaat om lesvorm, lestijden, reisafstand en praktische onderdelen? En zijn deze behoeften anders bij zij-instromers dan bij andere doelgroepen zoals doorstromers, en op- en bijscholers?) 
  5. Hoe kiezen potentiële studenten een opleiding (welke factoren vinden de verschillende doelgroepen belangrijk in het maken van een keuze?) 

Vraag 1, 2 en 5 zijn beantwoord aan de hand van de vragenlijst en bijbehorende rapportage. In de vragenlijst werden, naast beknopte toelichtingen van de opleidingen, relevante stellingen voorgelegd om de opleidingsvoorkeuren van de respondenten te achterhalen.  

Vraag 3 en 4 zijn in de deskresearch aan bod gekomen. Hierin onderzochten we aan de hand van instroomcijfers van relevante opleidingen het effect dat het toevoegen van een deeltijdopleiding heeft op de voltijdinstroom. We kijken naar de verandering van de voltijdinstroom en de verhouding over de jaren heen tussen de verschillende varianten. Daarnaast brachten we trends en eigenschappen van generatie Z in kaart, die in relatie staan tot onderwijs of mogelijk relevant kunnen zijn voor de opzet van deeltijd- of LLO-onderwijs.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onderzoeken naar LLO? Neem gerust contact op met onze collega Mick Willems voor een vrijblijvende kennismaking of offerte.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).

Heeft u hulp nodig?