Onderzoekspanels

Om een betrouwbaar antwoord te geven op uw onderzoeksvraag, werken we met verschillende onderzoekspanels waarmee we onderzoek kunnen doen onder een grote populatie en kunnen voldoen aan de ‘wetenschappelijke spelregels’ rondom betrouwbaarheid (het includeren van voldoende aantallen respondenten) en representativiteit (een goede afspiegeling van de onderzoeksdoelgroep, bijvoorbeeld naar geslacht of leeftijd).

In totaal beschikken we bij Lexnova over 6 verschillende onderzoekspanels, met een focus op doelgroepen binnen het onderwijs:

Inwonerspanel

Organisaties die onderzoek willen doen onder potentiële klanten of specifieke doelgroepen, kunnen gebruik maken van ons inwonerspanel. Wij hebben de toegang tot Nederlands grootste onderzoekspanel en kunnen hiermee onderzoek doen in alle provincies en gemeenten van Nederland en zelfs naar specifieke doelgroepen. Dit inwonerspanel maakt het bijvoorbeeld goed mogelijk om een imago-onderzoek of naamsbekendheidonderzoek voor organisaties uit te voeren.

Opbouw van het panel

Vaak kan met enkele honderden respondenten uit een specifieke groep (lees: een groep met bepaalde persoonskenmerken, zoals geslacht, leeftijd, beroep, etc.) al een goed betrouwbaar beeld geschetst worden van hoe de doelgroep in zijn algemeenheid tegen een onderzoeksthema aankijkt.

Per onderzoek kunnen we via de beschikbare ledenprofielen (gegevens als geslacht, leeftijd, woonplaats en opleidingsniveau, maar ook bijvoorbeeld gegevens over hun professie en geloofsovertuiging zijn bij ons bekend) een selectie maken van de juiste panelleden die we willen uitnodigen voor deelname aan een specifiek onderzoek. Zo kunnen we selecteren op kenmerken als:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Postcode
  • Hoogst afgeronde opleiding
  • Nationaliteit en/of migratieachtergrond
  • Gezinssamenstelling
  • Inkomensgroep
  • Type en soort woning
  • Hobby’s, vrije tijd en geloofsovertuiging

Werkendenpanel

Goed beleid, effectieve dienstverlening en toekomstbestendig onderwijs beginnen bij het begrijpen van de mensen waar het om draait. Daarom werken wij met een werkendenpanel: een diverse en representatieve groep professionals uit uiteenlopende sectoren, functies en regio’s uit heel Nederland.

Opbouw van het panel

Ons werkendenpanel bestaat uit mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt – van zorg tot techniek, van onderwijs tot overheid, en van mkb tot multinationals. Ze verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, achtergrond en werkervaring. Samen vertegenwoordigen zij een breed palet aan perspectieven op werken in Nederland.

Studentenpanel

Wij geloven we dat goed onderwijs begint bij het begrijpen van de mensen die er dagelijks mee te maken hebben – en dat zijn onder andere studenten. Daarom is één van onze onderzoekspanels een speciaal studentenpanel: een diverse en representatieve groep studenten uit verschillende opleidingen, studiejaren en instellingen.

Opbouw panel

Ons studentenpanel bestaat uit een diverse groep studenten – van mbo tot universiteit – verspreid over het hele land. Ze vertegenwoordigen verschillende studierichtingen, achtergronden en opleidingsniveaus.

Ouderpanel

Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het leertraject van kinderen en jongeren – van de basisschool tot en met het hoger onderwijs. Hun ervaringen, zorgen en verwachtingen vormen een waardevolle bron van informatie. Daarom werken wij met een actief en divers ouderpanel, bestaande uit ouders van leerlingen en studenten uit heel Nederland.

Opbouw van het panel

Ons ouderpanel is samengesteld uit ouders en verzorgers van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen en onderwijsvormen – van het primair en voortgezet onderwijs tot het mbo, hbo en wo. Deze diversiteit in achtergronden, regio’s en opleidingsniveaus zorgt voor brede en representatieve inzichten. We kunnen daarnaast ook heel specifiek op regio’s, leeftijdsgroepen of onderwijsvormen selecteren in wie we wel en niet willen betrekken in specifieke onderzoeken.

Scholierenpanel

Goed onderwijs begint bij het luisteren naar de mensen om wie het draait – en dat zijn in de eerste plaats de leerlingen en hun ouders/verzorgers zelf. Daarom werken wij met een speciaal scholierenpanel: een diverse en representatieve groep scholieren en hun ouders/verzorgers uit verschillende leerjaren, niveaus en scholen in Nederland.

Opbouw van het panel

Ons scholierenpanel bestaat uit jongeren en hun ouders/verzorgers uit het voortgezet onderwijs – van vmbo tot en met vwo – uit verschillende regio’s, leerjaren en schooltypen. Ze brengen allemaal hun eigen ervaringen en perspectieven mee, wat zorgt voor waardevolle en veelzijdige inzichten in hoe het onderwijs werkelijk wordt ervaren.

Docentenpanel

Onderwijsbeleid, lesmethodes en schoolontwikkeling zijn het meest effectief als ze worden gebaseerd op de kennis en ervaring van degenen die dagelijks voor de klas staan. Daarom werken wij met een betrokken en representatief docentenpanel: een groep onderwijsprofessionals uit verschillende schooltypen, vakgebieden en regio’s in Nederland.

Opbouw van het panel

Ons docentenpanel bestaat uit leerkrachten en docenten uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Ze variëren in ervaring, werken op verschillende soorten scholen en geven les in diverse vakken.

Onderzoekspanels als fundament voor kwalitatief veldwerk

Om richting onze opdrachtgevers de kwaliteit van de data die we via de panelleden verzamelen te garanderen, hanteren we ledenprofielen die gevalideerd zijn en die continu up-to-date worden gehouden. Onderzoeksbureau Lexnova werkt op deze manier aan eerlijk en betrouwbaar marktonderzoek, waarmee we onze opdrachtgevers al meer dan 15 jaar concrete handvatten voor beleidsvorming kunnen aanreiken.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over het gebruik van onderzoekspanels, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Leonard Terwisscha van Scheltinga en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).

Heeft u hulp nodig?