Communicatieonderzoek

In het onderwijs is effectieve communicatie essentieel om de juiste boodschap over te brengen naar verschillende doelgroepen, zoals studenten, ouders, docenten en andere belanghebbenden. Of het nu gaat om het informeren van studenten over studiekeuzes, het promoten van nieuwe onderwijsmethoden of het versterken van de interne communicatie tussen het management en het personeel, communicatie moet goed afgestemd zijn om succes te boeken. Een communicatieonderzoek is het perfecte middel om te zorgen dat zowel de interne als de externe communicatie in uw organisatie optimaal wordt ingericht.

Communicatieonderzoek als waardevolle tool voor onderwijsinstellingen

Wij ondersteunen onderwijsinstellingen met het uitvoeren van communicatieonderzoek, waarmee we inzichten bieden in de effectiviteit van communicatiestrategieën. Aan de hand van deze inzichten helpen we onderwijsinstellingen bij het aanscherpen en verbeteren van hun communicatieaanpak, zodat zij hun doelgroepen beter kunnen bereiken en de gewenste resultaten kunnen behalen.

Inzicht in effectiviteit van communicatie

Communicatieonderzoek biedt inzicht in de effectiviteit van de gebruikte communicatiemiddelen en -boodschappen. Het kan bijvoorbeeld duidelijk maken of de studenten de informatie die hen wordt verstrekt goed begrijpen, of dat ouders op de juiste manier geïnformeerd worden over schoolbeleid. Ook kan onderzocht worden of het onderwijspersoneel de interne communicatie effectief vindt en of zij zich goed ondersteund voelen door het management. Dit zijn belangrijke elementen die, indien verbeterd, de algehele communicatie binnen de onderwijsinstelling aanzienlijk kunnen versterken.

Theoretische modellen als basis

Onze communicatieonderzoeken zijn vaak gebaseerd op wetenschappelijke en theoretische modellen die de kwaliteit van het onderzoek waarborgen. Een veelgebruikte benadering is het model van kennis, houding en gedrag. Dit model is effectief voor het beoordelen van de effectiviteit van communicatie en kan uitstekend worden toegepast in een onderwijsomgeving.

  • Kennis: In de eerste fase van communicatie wordt geprobeerd de doelgroep (studenten, ouders, docenten) te informeren en bewust te maken van belangrijke zaken, zoals veranderingen in het curriculum of nieuwe beleidsmaatregelen. Het meten van het kennisniveau is van belang om te begrijpen of de boodschap daadwerkelijk overkomt.
  • Houding: Zodra de doelgroep voldoende kennis heeft, kan de communicatie zich richten op het beïnvloeden van attitudes en overtuigingen. In het onderwijs kan dit betekenen dat studenten en ouders een positiever standpunt innemen over bepaalde onderwijsmethoden of schoolbeleid. Bijvoorbeeld, als een school een nieuwe pedagogische aanpak introduceert, kan het belangrijk zijn te meten of de houding van ouders en docenten ten opzichte van deze aanpak verandert.
  • Gedrag: Uiteindelijk is het doel van communicatie vaak om daadwerkelijk gedrag te beïnvloeden. Dit kan in het onderwijs bijvoorbeeld betekenen dat studenten zich actiever gaan inzetten voor hun studie, ouders meer betrokken raken bij schoolactiviteiten of medewerkers zich meer inzetten voor gezamenlijke doelen binnen de school. Het gedrag kan gemeten worden door de mate van deelname aan activiteiten, het aantal ingediende aanvragen voor schoolprojecten, of de mate van betrokkenheid bij schoolinitiatieven.

Expert in communicatieonderzoek in het onderwijs

Wij beschikken over uitgebreide ervaring in het uitvoeren van communicatieonderzoeken, zowel op het gebied van interne communicatie (bijvoorbeeld tussen docenten en schoolleiding) als externe communicatie (zoals communicatie met studenten, ouders en de bredere gemeenschap). Communicatieonderzoek kan uitstekend gecombineerd worden met imago-onderzoek of naamsbekendheidonderzoek, omdat deze disciplines elkaar aanvullen en gezamenlijk een compleet beeld geven van hoe een onderwijsinstelling communiceert met haar diverse doelgroepen.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over medewerkersonderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Gert Blekkenhorst en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).

Heeft u hulp nodig?