Haalbaarheidsonderzoek
In de onderwijssector is het belangrijk om goed voorbereid te zijn bij het introduceren van nieuwe onderwijsvormen, beleidswijzigingen of onderwijsinnovaties. Vaak wordt ons als gespecialiseerd onderzoeksbureau in het onderwijs gevraagd om vooraf een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren, om te bepalen of een nieuw concept of beleid daadwerkelijk succesvol kan worden geïmplementeerd. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van blended learning, digitale leeromgevingen, of het aanpassen van lesmethoden in reactie op nieuw onderwijskundig beleid. Maar hoe weet u zeker of zo’n verandering haalbaar is binnen uw instelling? Wij bieden u een beproefde en succesvolle aanpak: het 3C-model.
Het 3C-model voor haalbaarheidsonderzoek in het onderwijs
Bij het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek in de onderwijssector richten we ons op drie kerncomponenten, die gezamenlijk een volledig beeld geven van de haalbaarheid van een nieuw concept of beleid. Dit doen we aan de hand van het 3C-model: Concept, Customer (doelgroep) en Competitor (alternatieven). Door deze drie aspecten grondig te onderzoeken, krijgt u een helder inzicht in wat haalbaar is voor uw onderwijsinstelling en wat sterke en zwakke punten zijn, en wat de kansen en bedreigingen.
Het Concept
Een succesvolle verandering in het onderwijs begint met een goed begrip van het concept zelf. Wat is het nieuwe onderwijskundige voorstel, en wat maakt het uniek? Wat zijn de sterke en zwakke punten van het concept, en hoe past het binnen de visie en doelstellingen van uw onderwijsinstelling? We analyseren niet alleen de inhoud van het concept, maar ook hoe het zich verhoudt tot bestaande onderwijsstrategieën en -methoden. Dit vormt de basis van ons onderzoek, zodat we inzicht krijgen in de effectiviteit en de aantrekkelijkheid van het voorgestelde concept voor uw studenten en docenten.
De Doelgroep (Customer)
In de onderwijssector zijn de doelgroepen veelal studenten, ouders, docenten en andere belanghebbenden. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hun behoeften, verwachtingen en gedragingen. Om dit goed in kaart te brengen, kunnen we starten we met deskresearch, maar we hanteren veelal vooral data die we bij de doelgroep zelf ophalen door te werken met vragenlijsten of interviews.
De Concurrentie (Competitor): alternatief aanbod
Het is daarnaast interessant om te bestuderen welke alternatieven er bestaan die dezelfde behoeften van de doelgroep kunnen vervullen. Door een concurrentieanalyse uit te voeren, krijgen we inzicht in de sterke en zwakke punten van bestaande alternatieven, en kunnen we bepalen in hoeverre uw concept zich onderscheidt van de concurrentie en in welke mate het daadwerkelijk meerwaarde biedt.
De kracht van het 3C-model
Door het 3C-model toe te passen, brengen wij alle relevante informatie in kaart die nodig is om de haalbaarheid van een nieuw concept in het onderwijs te beoordelen. Het onderzoek resulteert in een totaaloverzicht, waarmee u niet alleen een goed beeld krijgt van de kansen, maar ook van de risico’s en uitdagingen. Op basis van de verkregen gegevens kunnen onderwijsinstellingen weloverwogen beslissingen nemen over voorgenomen veranderingen.
Kunnen wij u van dienst zijn?
Wilt u meer weten over onderzoek onder studenten, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Gert Blekkenhorst en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).
Veel gevraagde onderzoeksoplossingen
Om u beter inzicht te geven in het type onderzoek dat wij uitvoeren, hebben wij enkele relevante onderzoekoplossingen voor u op een rijtje gezet.