Instroomonderzoek

Het aantrekken van nieuw onderwijspersoneel is een tijdrovende en uitdagende taak. Een goede match tussen een onderwijsinstelling en een nieuwe medewerker kan resulteren in een langdurige en waardevolle samenwerking. Daarom is het ontzettend belangrijk voor onderwijsinstellingen om inzicht te krijgen in de eerste ervaringen van nieuwe medewerkers, zodat het inwerkproces en de werkomgeving geoptimaliseerd kan worden. Een instroomonderzoek is het het ideale middel voor.

Inzicht in de eerste ervaringen van nieuwe medewerkers

Een instroomonderzoek van Lexnova biedt onderwijsinstellingen de mogelijkheid om structureel feedback te verzamelen van nieuwe medewerkers, ongeacht het docenten, ondersteunend personeel of leidinggevenden betreft. Het is interessant om na te gaan bij nieuwe medewerkers hoe zij hun eerste weken ervaren; zij kijken immers met een frisse blik naar uw organisatie en hoe het onderwijs is georganiseerd. In hun eerste weken ervaren ze hoe het inwerkproces verloopt, hoe interne communicatie is geregeld en hoe de schoolcultuur functioneert. Vaak vallen hen direct zaken op, zoals werkwijzen die verbeterd kunnen worden of onlogische of inefficiënte processen die soms zo zijn ontstaan in de loop der jaren.

Instroomonderzoek met een systematische en continue aanpak

Het instroomonderzoek dat we vanuit onderzoeksbureau Lexnova aanbieden, kent een systematische en continue aanpak. Er stromen immers continu nieuwe collega’s in gedurende een jaar, en het is waardevol om hen allemaal na een x-aantal weken te bevragen over hun ervaringen en observaties. Op die manier kunnen onderwijsinstellingen waardevolle inzichten verzamelen en tijdig verbeteringen doorvoeren.

Ook waardevol voor de nieuwe medewerker

Naast de voordelen voor de onderwijsinstelling, biedt een instroomonderzoek ook meerwaarde voor de nieuwe medewerker zelf. Door feedback te vragen, voelt deze zich gehoord en serieus genomen. Bovendien helpt het om te achterhalen of de functie aan de verwachtingen voldoet, of de begeleiding en onboarding voldoende is en wat uw organisatie kan doen om een nieuwe medewerker optimaal te kunnen laten functioneren. Deze dialoog draagt bij aan een positieve werkervaring en helpt nieuwe medewerkers sneller te integreren in de organisatie. 

Hoe werkt een instroomonderzoek?

Een effectief instroomonderzoek sluit aan bij de doelen en kernwaarden van de onderwijsinstelling. Naast algemene vragen over de eerste indrukken van de functie en organisatie, kunnen specifieke thema’s aan bod komen, zoals:

  • Samenwerking binnen het docententeam of ondersteunende diensten
  • Onderwijscultuur en pedagogisch-didactische visie
  • Interne communicatie en leiderschap
  • Ervaringen met digitale leeromgevingen en onderwijsmethodes
  • Innovatie en vernieuwing binnen het onderwijs

Nieuwe medewerkers kunnen vaak goed en scherp aangeven wat goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn. Hun frisse blik biedt waardevolle inzichten die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de onderwijsinstelling. 

Wat kunnen wij voor uw onderwijsinstelling betekenen?

Wilt u meer weten over instroomonderzoek, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Leonard Terwisscha van Scheltinga en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).

Heeft u hulp nodig?