Studentenonderzoek

Hogescholen en universiteiten bedienen jaarlijks duizenden studenten. Nieuwe studenten, reeds zittende studenten en studenten die in de afrondende fase van hun studie aankomen. Gedurende de studiejaren is het voor onderwijsinstellingen waardevol om inzicht te krijgen in de ervaringen, tevredenheid en behoeften van studenten. Want door ervaringen in kaart te brengen, kan een opleider sturen op het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Dit geldt niet alleen voor het WO en HBO, maar ook binnen het MBO en in het voortgezet onderwijs is studentenonderzoek een waardevolle bron van inspiratie voor verbetering.

Studentenonderzoek als basis voor continue verbetering

Een periodiek studentenonderzoek biedt waardevolle inzichten die helpen om het onderwijs en de studentervaringen continu te optimaliseren. Zo’n onderzoek onder studenten kan zich richten op de huidige ervaringen van studenten als op hun verwachtingen en wensen voor de toekomst. Veel voorkomende thema’s hierbij zijn bijvoorbeeld:

  • Onderwijskwaliteit
    Met vragen over de inhoud en opbouw van de opleiding, de ervaren diepgang en moeilijkheidsgraad  en de balans tussen theorie en praktijk.
  • Studiebegeleiding en ondersteuning
    Denk hierbij aan de deskundigheid en didactische vaardigheden van docenten. Of aan de ervaringen met mentoren en studieadviseurs.
  • Onderwijsfaciliteiten
    Hierbij worden vragen gesteld over de beschikbaarheid en kwaliteit van lesruimtes, bibliotheken en IT-voorzieningen. Of over online leeromgevingen en digitale hulpmiddelen.
  • Toetsing en beoordeling
    We vragen hierbij vaak naar de ervaren duidelijkheid en eerlijkheid van toetsing en beoordelingen, of de ervaren studielast per vak of module.
  • Carrièrevoorbereiding
    Dit wordt ook wel ‘aansluiting op de arbeidsmarkt’ genoemd. Hierbij komen onderdelen aan bod als de koppeling van de opleiding aan toekomstige beroepen en stage- en afstudeermogelijkheden.
  • Studentbetrokkenheid en inspraak
    Bij dit thema kunnen we vragen naar mogelijkheden om mee te denken over verbeteringen binnen de opleiding, en de ervaren mate van inspraak en invloed op beleid.
  • Algemene tevredenheid
    Dit is uiteraard een belangrijk thema om op te nemen, waarbij we vragen stellen over de algemene tevredenheid met de opleiding en instelling maar ook vragen naar de ervaren studiestress of de balans tussen studie en privéleven.

Inzicht als basis voor onderwijsontwikkeling

Met een studentenonderzoek van onderzoeksbureau Lexnova krijgt uw onderwijsinstelling dus grondig inzicht in de ervaringen en verwachtingen van studenten. Wij hebben uitgebreide ervaring en weten precies wat een effectieve vragenlijst wél en juist níet moet bevatten voor een onderzoek onder studenten. We helpen u er graag mee, om uw onderwijsinstelling zo te voorzien in een waardevolle bron voor continue onderwijsontwikkeling.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u meer weten over onderzoek onder studenten, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Mick Willems en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).

Heeft u hulp nodig?