Wet internationalisering in balans
Het kabinet heeft het voornemen om de Wet internationalisering in balans (WIB) in 2025 in werking te laten treden. De wet heeft als doel om te zorgen voor een balans tussen voordelen en nadelen van internationalisering in het hoger onderwijs door gerichter te sturen op de mobiliteit van internationale studenten. Dit geldt in het bijzonder voor associate degree- en bacheloropleidingen of trajecten die meer dan een derde van de studiepunten in een andere taal dan het Nederlands aanbieden.
Toets anderstalig onderwijs
Met een grote meerderheid is door de Tweede Kamer een motie aangenomen die verzoekt om de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) voor het bestaande aanbod uit de Wet Internationalisering in Balans te halen. In plaats daarvan omarmt de Tweede Kamer het zelfregieplan van de universiteiten die de internationalisering sneller, gerichter en beter in balans brengt. De minister is nu aan zet hoe hij uitvoering wil geven aan de moties.
Zoals u weet, is Lexnova gespecialiseerd in het doen van (macrodoelmatigheids) onderzoek binnen de onderwijssector en kunnen wij desgewenst een bijdrage leveren aan mogelijk onderzoek dat in de toekomst uitgevoerd moet worden in het kader van de WIB. Hierbij valt te denken aan de volgende werkzaamheden:
- een arbeidsmarktanalyse via deskresearch
- een vacatureanalyse
- een concurrentieanalyse van opleidingen
- enquête onder werkgevers
- interviews met het werkveld
Meer weten over de Wet internationalisering in balans?
Wilt u meer weten de Wet internationalisering in balans, onze aanpak of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem gerust contact op met onze collega Mick Willems en laat u overtuigen van onze meerwaarde.
U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier of u kunt ons bellen op 050 – 31 31 133 (kantoor Groningen) of 030 – 22 73 378 (kantoor Utrecht).
Veel gevraagde onderzoeksoplossingen
Om u beter inzicht te geven in het type onderzoek dat wij uitvoeren, hebben wij enkele relevante onderzoekoplossingen voor u op een rijtje gezet.